Στην σύγχρονη κοινωνία , η εξωτερική εμφάνιση έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι άνθρωποι , άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζονται καλύτερα εφόσον έχουν νεανικότερη εμφάνιση, τόσο σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, όσο και στους επαγγελματικούς τους στόχους.

Εντούτοις η γήρανση, φυσική αρνητική συνέπεια κάθε οργανισμού, έρχεται αμείλικτα τόσο γονιδιακά (το DNA του ασθενούς) όσο και λόγω των επιδράσεων του περιβάλλοντος (ήλιος, stress, νοσήματα κλπ ). Η αντιγήρανση που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο , αποτελεί πλέον βασικό αντικείμενο της Δερματολογίας

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρματος είναι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών στο δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος , η πάχυνση, οι ευρυαγγείες, η χαλάρωση κλπ. Σιγά σιγά μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.

Κάθε μια από αυτές τις βλάβες μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, άλλοι εκ των οποίων προορίζονται για συγκεκριμένη βλάβη και άλλοι για αρκετές από αυτές.

Από την δερματολογική σκοπιά , η σύγχρονη αντιμετώπιση της πρόκλησης που λέγεται αντιγήρανση, περιλαμβάνει μια πλειάδα μεθόδων, αυτά που αποτελούν την αντιγήρανση χωρίς νυστέρι. Οι μέθοδοι αυτές μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

 • Καλλυντικά και Δερμοκαλλυντικά
 • Δερματοαπόξεση
  • (α) Χημική (Χημικό Peeling)
  • (β)Μηχανική (Dermabrasion, Microdermabrasion)
 • Μεσοθεραπεία (Υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πλάσμα με εμπλουτισμένα αιμοπετάλια κλπ)
 • Ενέσεις Βοτουλινικής Τοξίνης
 • Εμφυτεύματα (Υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατίτης, αυτόλογο λίπος κ.α)
 • Laser για πολλαπλές ενδείξεις (CO2Laser, Alexandrite, Fraxel κλπ)
 • Ενεργοποίηση του κολαγόνου με μικροβελόνες μόνες ή ταυτόχρονα με διοχέτευση θερμικής ενέργειας μέσω ραδιοσυχνοτήτων)

 

Από όλες αυτές τις μεθόδους, οι περισσότερες είναι μικροεπεμβατικές σε αντίθεση με τα καλλυντικά – δερματοκαλλυντικά τα οποία μπορούν να έχουν σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση τόσο των σημείων της γήρανσης όσο και άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων (ατροφικές ραβδώσεις, ουλές κλπ) χωρίς επεμβατική διαδικασία.

Η σύγχρονη ιατρική κοσμετολογία είναι η επιστήμη όπου χημικοί, κοσμετολόγοι, μοριακοί βιολόγοι και δερματολόγοι συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων ουσιών οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν δράση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γήρανσης.

Η Ιατρική κοσμετολογία εκτός από τις παραδοσιακές ουσίες ενυδάτωσης χρησιμοποιεί και αναγνωρισμένα και πρωτότυπα συστατικά με πλήρως αιτιολογημένες και αποδεδειγμένες δράσεις.