Η Γυροειδής Αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει παιδιά ή ενήλικες σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης τείνει να προκαλέσει λεία, στρογγυλά μπαλώματα. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όλων των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής και μερικές φορές σε όλο το σώμα. Σε πολλές περιπτώσεις τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν με τον καιρό. Η παρέμβαση του δερματολόγου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, τόσο για την θεραπεία των περιοχών με αλωπεκία, όσο και για την πρόληψη της επέκτασης της νόσου.

Η Γυροειδής Αλωπεκία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στις τρίχες του σώματος, όπως θα έκανε με τα μικρόβια. Αυτό προκαλεί την τριχόπτωση και σταματάει την ανάπτυξη νέας τρίχας. Εκτός από την απώλεια μαλλιών, άνθρωποι με γυροειδή αλωπεκία μπορεί επίσης να παρατηρήσουν τα εξής:

  • Αλλαγές στα νύχια : χτυπήματα (βοθρία), λευκές κηλίδες, τραχύτητα, λέπτυνση
  • Κνησμός στο δέρμα, όπου η τριχόπτωση θα αρχίσει σύντομα ή έχει ήδη συμβεί.

Θεραπεία

Σε μερικούς ασθενείς τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν χωρίς θεραπεία. Η ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να είναι αργή. Ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή που πάσχει από γυροειδή αλωπεκία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Κορτικοστεροειδή – Τοπικά, συστηματικά (απο το στόματος) ή ενδοδερμικά.
  • Η Μινοξιδίλη – Μια λοσιόν που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής δύο φορές την ημέρα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άνδρες και γυναίκες.
  • Αλοιφή Anthralin
  • Τοπική ανοσοθεραπεία.

Φυσικά τα παραπάνω πρέπει να γίνονται πάντα με την επίβλεψη του δερματολόγου.