O Καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος. Τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος περιλαμβάνουν αλλαγές στο μέγεθος, σχήμα ή/και χρώμα ενός σπίλου (εληάς) ή άλλη δερματική αλλοίωση ή την εμφάνιση μιας νέας εληάς στο δέρμα.

O Καρκίνος του δέρματος επηρεάζει όλους μας

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Η ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως:

 • ανοιχτόχρωμο δέρμα
 • Δέρμα που καίγεται ή βγάζει φακίδες αντί να μαυρίζει
 • Ξανθά ή κόκκινα μαλλιά
 • Μπλε ή πράσινα μάτια
 • Πάνω από 50 εληές/σπίλους
 • Ακανόνιστο σχήμα ή πιο σκούρες εληές που ονομάζονται «άτυποι» ή «δυσπλαστικοί» σπίλοι
 • Συσκευές μαυρίσματος (solarium)

 

To ατομικό ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αν κάποιος:

 • Έχει ιστορικό με ηλιακά εγκαύματα
 • Έκανε μεταμόσχευση οργάνου
 • Είχε καρκίνο του δέρματος στο παρελθόν ή έναν συγγενή που έχει/είχε καρκίνο του δέρματος
 • Έχει ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έλαβε μακροχρόνια θεραπεία με ακτινοβολίες
 • Έχει εκτεθεί σε καρκινογόνες ενώσεις όπως το αρσενικό ή ο άνθρακας

Τύποι καρκίνου του δέρματος

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται στο δέρμα με πολλά σχήματα και μεγέθη. Μπορεί να παρατηρηθεί ένα εξόγκωμα με ορατά αιμοφόρα αγγεία, μία γυαλιστερή, ροζ κηλίδα ή μία πλγή που κλείνει και μετά ξανανοίγει. Το BCC συνήθως αναπτύσσεται πάνω σε δέρμα που εκτίθεται πολύ στον ήλιο, όπως το κεφάλι, η μύτη, ο λαιμός και τα χέρια. Το ΒCC σπανίως εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος αλλά μπορεί να εισχωρήσει βαθιά μέσα στους ιστούς και τα οστά.

To Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται στο δέρμα με πολλά σχήματα. Μπορεί να παρατηρηθεί ένα σκληρό εξόγκωμα, μία κόκκινη σκληρή επίπεδη κηλίδα, ένα θολωτό εξόγκωμα που μεγαλώνει και ματώνει ή μία πληγή που δεν επουλώνεται ή που επουλώνεται και μετά ξανανοίγει. SCC συνήθως εμφανίζεται σε δέρμα που εκτίθεται στον ήλιο όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη, το πάνω μέρος της παλάμης, τα χέρια και τα πόδια. Επίσης μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται στον ήλιο όπως είναι το μέσα στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στο στόμα ή το φάρυγγα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος κάνοντας την θεραπεία του δύσκολη.

Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε υγιές δέρμα ή σε υπάρχοντα σπίλο. Μία αλλαγή στο σχήμα, το χρώμα ή τη διάμετρο του σπίλου μπορεί να είναι δείγμα μελανώματος. Άλλες αλλαγές που πρέπει να προσεχθούν είναι ένας σπίλος που αρχίζει να πονάει ή φαγουρίζει ή ματώνει. Μερικά μελανώματα αναπτύσσονται σε κανονικό δέρμα. Μία νέα ανάπτυξη σπίλου που δεν ταιριάζει με τους άλλους σπίλους μπορεί να είναι μελάνωμα. Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια των δακτύλων χεριών και ποδιών. Θα φαίνεται σαν μία μαύρη ή καφέ γραμμή κάτω από το νύχι. Αν και το μελάνωμα είναι πιο κοινό σε αυτούς με ανοιχτόχρωμο δέρμα, άνθρωποι με σκουρότερο δέρμα μπορούν να αναπτύσσουν μελάνωμα. Σε έγχρωμα δέρματα συνήθως το μελάνωμα εμφανίζεται στις παλάμες, στις πατούσες, κάτω από τα νύχια, στο στόμα ή στα γεννητικά όργανα.

Η Ακτινική κεράτωση (AK) είναι μια κοινή βλάβη του δέρματος και θεωρείται προκαρκινική. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ακτινική κεράτωση μπορεί να μετατραπεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Οι περισσότερες ακτινικές κερατώσεις είναι ξηρά, λεπιδώδη, με σκληρή υφή σημάδια στο δέρμα. Σχηματίζονται στο δέρμα που εκτίθεται πολύ στον ήλιο όπως είναι το κεφάλι, συμπεριλαμβάνοντας το κρανίο και τα χείλη, τα μπράτσα και τα χέρια. Οι γυναίκες συνήθως αναπτύσσουν ΑΚ στο πίσω μέρος της γάμπας. Η ΑΚ μπορεί να σχηματιστεί, να εξαφανιστεί και να επανεμφανιστεί.

 

Εξετάσεις του δέρματος μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο του δέρματος νωρίς.

Υπάρχουν δύο τρόποι εξετάσεων δέρματος.

Η πρώτη είναι η αυτο-εξέταση, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο στο δέρμα σας για σημάδια και αλλαγές.

Ο άλλος τρόπος είναι από έναν δερματολόγο, που θα συμβουλέψουν πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται μια εξέταση του δέρματος.

Θεραπεία

Αν εντοπιστεί νωρίς και με σωστή αντιμετώπιση ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί. Ακόμη και το μελάνωμα έχει ένα ποσοστό θεραπείας σχεδόν 100% αν θεραπευτεί νωρίς. Η σωστή θεραπεία ξεκινά με τη σωστή διάγνωση. Ένας δερματολόγος θα πάρει μια βιοψία του δέρματος για τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για ΟΛΟΥΣ τους καρκίνους του δέρματος και το μελάνωμα.