Η Λεύκη είναι μια πάθηση που προκαλεί απώλεια του χρώματος του δέρματος (μελανίνης). Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μερικά μόνο σημεία που αποχρωματίζονται και γίνονται λευκά. Άλλοι έχουν περισσότερο εκτεταμένη απώλεια μελανίνης. Η Λεύκη μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Μερικές φορές μπορεί επίσης να προσβάλλει και τις τρίχες. Το χρώμα του δέρματος μπορεί να επιστρέψει από μόνο του, εντούτοις, τις πιο πολλές φορές η απώλεια μελανίνης μπορεί να είναι μόνιμη εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι μισοί ασθενείς αναπτύσσουν λεύκη μέχρι την ηλικία των 20, ενώ το 95% αναπτύσσει λεύκη μέχρι τα 40. Έχει αποδειχθεί ότι περίπου 20% των ασθενών με λεύκη έχει έναν συγγενή που πάσχει από τη νόσο.

Η λεύκη αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα που ονομάζεται μελανοκύτταρα αδρανούν. Αυτά τα κύτταρα δίνουν το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική. Η λεύκη φαίνεται να είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Μια αυτοάνοση ασθένεια αναπτύσσεται όταν το σώμα μπερδεύει ένα μέρος του εαυτού του ως ξένο. Όταν το σώμα μπερδεύει τα δικά του μελανοκύτταρα ως ξένα, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται και να προσβάλει τα κύτταρα αυτά.

Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει τη λεύκη, εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό και το δέρμα. Μερικές φορές απαιτούνται και ιατρικές εξετάσεις για τον έλεγχο άλλων τυχόν αυτοάνοσων διαταραχών.

Τύποι της λεύκης

Κοινή λεύκη: Αυτή είναι ο πιο κοινός τύπος. Το δέρμα συνήθως αποχρωματίζεται εξίσου και στις δύο πλευρές του σώματος (σχεδόν συμμετρικά). Ο αποχρωματισμός μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια και στα πόδια, στις παλάμες, στα ακροδάκτυλα, στις πατούσες όπως επίσης και γύρω από το στόμα και τα μάτια. Στην αρχή ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι ταχύς. Αυτό ακολουθείται από μία περίοδο ελάχιστου ή και καθόλου αποχρωματισμού.

Εντοπισμένη λεύκη: Αποκαλούμενη επίσης και τμηματική λεύκη, αυτός ο τύπος προκαλεί αποχρωματισμό σε ένα μέρος ή σε τμήμα του δέρματος. Το χρώμα των μαλλιών μπορεί επίσης να χαθεί στην προσβεβλημένη περιοχή. Συχνά λίγα μαλλιά, μία βλεφαρίδα ή το φρύδι γίνονται λευκά. Ο αποχρωματισμός συμβαίνει για ένα με δύο χρόνια και μετά σταματάει.

Λεύκη των άκρων: Ο αποχρωματισμός συμβαίνει μόνο στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια.

Ολική λεύκη: Η λεύκη εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την λεύκη, αλλά η υπάρχουσα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό. Η αποκατάσταση της μελανίνης (ιδιαίτερα σε περιοχές που φαίνονται, όπως το πρόσωπο) συνήθως βελτιώνει και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς. Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μερικές θεραπείες λειτουργούν καλύτερα για ορισμένους τύπους λεύκης ή για ορισμένες περιοχές του σώματος. Η ηλικία, η γενική υγεία του ασθενούς, η εντόπιση της λεύκης, το φύλο και η ψυχολογική κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν την θεραπεία.

Η θεραπεία της λεύκης περιλαμβάνει:

ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται στο σπίτι ύστερα από τις ιατρικές οδηγίες. Τα φάρμακα που μπορεί να προτείνει ένας δερματολόγος περιλαμβάνουν ένα τοπικό κορτικοστεροϊδές, αλοιφή tacrolimus ή κρέμα pimecrolimus. Όπως και η φωτοθεραπεία οι τοπικές θεραπείες δρουν αργά προκειμένου να επαναφέρουν το χρώμα του δέρματος. Για να επανέλθει το χρώμα του δέρματος γρηγορότερα ένας δερματολόγος μπορεί να προχωρήσει σε συνδυασμό θεραπειών. Για παράδειγμα, μπορεί να προταθεί η εφαρμογή ενός τοπικού κορτικοστεροϊδούς και tacrolimus. Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία NV-UVB ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει και τοπική αγωγή για το σπίτι. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν αυτές τις αλοιφές και κρέμες πρέπει να παρακολουθούνται από το δερματολόγο σε τακτική βάση.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αυτή η θεραπεία δουλεύει αργά. Η περιορισμένης δέσμης υπεριώδης Β ακτινοβολία (NB-UVB), απαιτεί δύο ή τρεις συνεδρίες κάθε εβδομάδα για αρκετούς μήνες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε NB-UVB θεραπεία στέκοντας όρθιοι σε μια καμπίνα. Η θεραπεία NB-UVB αποδίδει καλύτερα στο πρόσωπο και στον κορμό.

Μία άλλη θεραπεία φωτός που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λεύκης είναι η PUVA. Αυτή η θεραπεία συνδιάζει την λήψη μίας ουσίας (ψωραλένιο) με υπεριώδη-Α ακτινοβολία (UVA). Το ψωραλένιο είναι ένα φάρμακο που μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στο δέρμα ή να ληφθεί υπό τη μορφή χαπιού. Το ψωραλένιο κάνει το δέρμα πιο δεκτικό στην ακτινοβολία. Η θεραπεία PUVA είναι 75% πιο αποτελεσματική στον επαναχρωματισμό του δέρματος στο πρόσωπο, τον κορμό, τα μπράτσα και στους μηρούς. Η PUVA θεραπεία απαιτεί συνεδρίες που γίνονται δύο με τρείς φορές την εβδομάδα σε ιατρικό κέντρο. Η θεραπεία απαιτεί στενή παρακολούθηση από δερματολόγο κατά τη διάρκειά της λόγω της πιθανούς εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΕΛΑΝΟΚΥΤΤΑΡΩΝ: Πρόκειται για μία χειρουργική διαδικασία κατά την οποία υγιές δέρμα που δεν έχει αποχρωματιστεί αφαιρείται και τοποθετείται πάνω σε ήδη αποχρωματισθέν δέρμα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και δείχνει να είναι χρήσιμη σε άτομα που έχουν εντοπισμένη λεύκη, είναι όμως αρκετά πολύπλοκη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Συχνά η λεύκη αναπτύσσεται σε νεαρή ηλικία. Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή αλλά έχουν περιορισμένες επιλογές θεραπείας. Μερικές κρέμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα παιδιά. Υπάρχει η επιλογή της φωτοθεραπείας. Η φωτοθεραπεία PUVA χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών. Ακόμα και σε αυτή την ηλικία τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας πρέπει να υπολογισθούν προσεκτικά.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ, ΑΥΤΟ-ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΑΦΕΣ: Αν κάποιο από αυτά χρησιμοποιηθεί σε δέρμα που έχει αποχρωματισθεί τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και αυτό είναι πολύ ελκυστικό σαν επιλογή. Μερικά προϊόντα χρειάζονται καθημερινή εφαρμογή αλλά χρειάζεται αρκετή εξάσκηση από τη μεριά του ασθενούς ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι φυσικό. Υπάρχουν πολλά μακιγιάζ, προϊόντα αυτομαυρίσματος και βαφές και ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει να επιλεγεί κάτι που θα ταιριάζει στον τόνο της επιδερμίδας. Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος περιέχουν μία ουσία που λέγεται δι-υδροξυακετονίνη. Αυτή η ουσία χρωματίζει αποτελεσματικά το δέρμα αλλά μπορεί και να αντιδράσει με ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της λεύκης. Οι γονείς παιδιών με λεύκη πρέπει να συζητούν όλες τις δυνατές επιλογές με το δερματολόγο.