Παθήσεις των νυχιών και προειδοποιητικά σημάδια άλλων προβλημάτων υγείας μπορούν να εμφανιστούν πάνω στα νύχια. Η καλή υγεία των νυχιών είναι σημαντική διότι μπορεί να προφυλάξει από πολλά συνήθη προβλήματα.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΥΧΙΩΝ

Το δέρμα γύρω από τα νύχια και ο ιστός κάτω από αυτά είναι δεκτικός σε πολλές παθήσεις. Έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προσφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν η πάθηση των νυχιών αφεθεί να εξελιχθεί τότε μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η αντιμετώπισή της.

Μυρμηκιά

Οι μυρμηκιές είναι αρκετά συχνές στα χέρια και στα πόδια. Αν οι μυρμηκιές αναπτύσσονται κοντά στο νύχι ή φυτρώνουν κάτω από το νύχι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Οι Δερματολόγοι προσφέρουν μια ευρεία γκάμα θεραπείας για τις μυρμηκιές.

Ψωριασικά νύχια

Η ψωρίαση είναι μία ασθένεια η οποία μπορεί να προσβάλλει και τα νύχια. Όταν αυτά προσβληθούν τα συχνότερα σημάδια είναι βαθουλώματα (βοθρία), εξογκώματα και αποχρωματισμός του νυχιού. Το δέρμα κάτω από το νύχι μπορεί να πάρει μία κοκκινοκαφέ απόχρωση. Κοκκινωπές γραμμές μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Το νύχι μπορεί να αποσπαστεί από τη ρίζα του, να σπάσει ή να βγει. Αυτές οι αλλαγές στα νύχια μπορεί να συμβούν σε ανθρώπους που υποφέρουν από όλους τους τύπους ψωρίασης. Μερικές φορές οι αλλαγές στα νύχια είναι το πρώτο σημάδι εμφάνισης ψωριασικής αρθρίτιδας, η οποία είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που αναπτύσσεται σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Η ψωρίαση των νυχιών μπορεί να προσβάλλει ένα ή πολλά νύχια.

Μόλυνση του νυχιού από μύκητα

Όταν ένα νύχι αδυνατίζει, αποχρωματίζεται, σπάει και ανασηκώνεται από τη ρίζα του συχνά υποδηλώνει μόλυνση από μύκητα. Αν διαγνωστεί εγκαίρως μία μυκητισιακή μόλυνση του νυχιού μπορεί να καθαρίσει με μία αντιμυκητισιακή κρέμα, λοσιόν, τζελ ή λάκα. Πολλές όμως μολύνσεις νυχιού από μύκητα απαιτούν από του στόματος αντιμυκητιασική αγωγή.

Βακτηριδιακή μόλυνση νυχιού

Όταν το δέρμα γύρω από το νύχι παρουσιάσει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνο, συνήθως πιθανολογείται μία μόλυνση νυχιού από βακτήρια. Καμιά φορά το νύχι παίρνει μία πρασινωπή απόχρωση. Πύον μπορεί να μαζευτεί στο δέρμα γύρω από το νύχι. Μία βακτηριδιακή μόλυνση νυχιού συνήθως εμφανίζεται μετά από τραυματισμό του νυχιού ή της περιοχής γύρω από το νύχι. Η θεραπεία είναι σημαντικό να γίνει και ο Δερματολόγος είναι αυτός που θα καθαρίσει το πύον και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Είσφρυση όνυχος

Όταν η γωνία του νυχιού στρίβει προς τα κάτω και μέσα στο δέρμα προκαλεί είσφρυση. Οι πιο συχνές περιπτώσεις είσφρυσης αφορούν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Όταν το νύχι μπαίνει μέσα στο δέρμα μπορεί να έχει προκληθεί από μη σωστή και ευθεία κοπή του νυχιού, στενά παπούτσια, κακή υγιεινή, τραυματισμό, ακόμα και από μία γενετική προδιάθεση. Μία είσφρυση όνυχος του ποδιού μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και πολλές φορές προκαλεί μόλυνση. Με ιατρική αντιμετώπιση μπορούν να αποφευχθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος)

Οι ραβδώσεις των νυχιών είναι συνήθεις στις έγχρωμες φυλές. Παρά το γεγονός ότι πολλές ραβδώσεις των νυχιών είναι αβλαβείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μελανωμάτων εξελίσσονται κάτω από το νύχι. Αν το νύχι έχει μια σκούρα ράβδωση ή σκούρο σημάδι και δεν υπάρχει υποψία τραυματισμού θα πρέπει άμεσα να γίνει εξέταση από έναν Δερματολόγο. Αν εντοπισθεί σε αρχικό στάδιο το μελάνωμα είναι ιάσιμο.

Βλεννώδης Κύστη

Καθώς εμφανίζεται στο δέρμα πάνω από την παρωνυχίδα, αυτές οι κύστεις μπορούν να είναι επώδυνες και πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αν η κύστη μεγαλώσει, μπορεί να βλάψει ή να παραμορφώσει το νύχι. Η θεραπεία αυτής της βλάβης είναι με χειρουργική αφαίρεση.

Τραυματισμός νυχιού

Μικρά άσπρα στίγματα πάνω στο νύχι συχνά υποδηλώνουν τραυματισμό. Αυτά τα άσπρα στίγματα είναι πολύ κοινά και δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν Δερματολόγο εάν δείτε ξαφνικά πολλά άσπρα στίγματα πάνω στο νύχι και δεν θυμάστε να το έχετε τραυματίσει ή σε περίπτωση που τα άσπρα στίγματα δεν φεύγουν με το μεγάλωμα του νυχιού.