Τα αντιηλιακά

 

Ένα αντιηλιακό προϊόν μας προφυλάσσει μέσα από κάποια αντιηλιακά φίλτρα τα οποία μπορούν και τροποποιούν την διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας. Τα φίλτρα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Τα χημικά φίλτρα τα οποία απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες
  2. Τα φυσικά φίλτρα τα οποία αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες (όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου).

Ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας (SPF) που αναγράφεται πάνω στα αντιηλιακά προϊόντα, είναι ένας αριθμός που δηλώνει πόσες φορές μπορεί να πολλαπλασιαστεί η φυσική αντοχή του δέρματός μας κάτω από τον ήλιο ώστε η υπεριώδη ακτινοβολία να μην μας προκαλέσει έγκαυμα (ηλιακό ερύθημα). Έτσι για παράδειγμα ένα αντιηλιακό με SPF 30 επιτρέπει την έκθεσή μας στον ήλιο 30 φορές περισσότερο από τον χρόνο έκθεσης χωρίς αντιηλιακή προστασία. Ακόμη και εδώ όμως τα πράγματα δεν είναι ίδια για όλους. Σε έναν τύπο δέρματος που μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο π.χ. για 5 λεπτά χωρίς αντιηλιακή προστασία, αν χρησιμοποιηθεί ένα αντιηλιακό με SPF 30, ο χρόνος έκθεσης πλέον θεωρητικά θα είναι 30Χ5΄=150΄ ή 2,5 ώρες. Αναφερόμαστε όμως σε θεωρητική άποψη, γιατί ο χρόνος αυτός θα εξαρτηθεί και από άλλες συνθήκες. Είναι γεγονός π.χ. πως τα αντιηλιακά φίλτρα αλλοιώνονται μετά από κάποιες ώρες- τις πρωινές ώρες στην πόλη ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας μπορεί να αντέξει το πολύ έως τέσσερις ώρες, ενώ στην παραλία που θα ιδρώσουμε και θα βραχούμε η αντοχή του θα είναι πολύ μικρότερη.

Οι δερματολόγοι προτείνουν για τον μέσο Έλληνα και Ελληνίδα που συνήθως έχει φωτότυπο 2 με 3 (ούτε πολύ ανοιχτό ούτε πολύ σκούρο δέρμα), ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15 έως 30. Με ένα τέτοιο αντιηλιακό μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο τις πρώτες ημέρες και τις επικίνδυνες ώρες (μεταξύ 11.00 και 16.00). Όσο το δέρμα μαυρίζει δεν χρειάζεται τόσο υψηλούς δείκτες, καθώς θα διαθέτει και μεγαλύτερη φυσική άμυνα.

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το αντιηλιακό;

Θα πρέπει να το απλώνουμε σε όλο το πρόσωπο, τον λαιμό και το ντεκολτέ, επίσης στα αφτιά αν μένουν ακάλυπτα και στην επιδερμίδα του κεφαλιού στην περίπτωση των ανδρών που είναι φαλακροί, τουλάχιστον 15 λεπτά πριν εκτεθούμε στην ήλιο. Μετά από 3-4 ώρες το πολύ θα πρέπει να το ανανεώσουμε αν θέλουμε να συνεχισθεί η παραμονή μας στον ήλιο. Φυσικά αν ιδρώσουμε πολύ ή βραχούμε απαιτείται άμεσα ανανέωση. Το αντιηλιακό μας θα πρέπει να το φοράμε – στη χώρα μας τουλάχιστον – κάθε εποχή και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Τα αντιηλιακά μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιους δερματίτιδα εξ επαφής (έκζεμα). Αν συμβεί να υπάρξουν τέτοια συμπτώματα στο δέρμα μας (π.χ. κοκκινίλα, απολέπιση, ερύθημα, φαγούρα κλπ), ενώ χρησιμοποιούμε κάποιο αντιηλιακό θα πρέπει να επισκεφθούμε δερματολόγο, ο οποίος θα ελέγξει τη σύστασή του -το είδος των φίλτρων- και θα συστήσει κάποιο άλλο το οποίο θα περιέχει διαφορετικά αντιηλιακά φίλτρα.

Στην όμορφη, ηλιόλουστη χώρα μας μπορούμε όλοι να απολαύσουμε τον ζωογόνο ήλιο, αρκεί να μη ξεχνάμε το ρητό «παν μέτρον άριστον».